Borkészítés kezdőknek

Tippek,trükkök,receptek.

mézborMézborról

A mézbor és a mézes bor közötti különbséggel sem árt tisztában lenni, mielőtt az édes nedűket elkezdjük kortyolni. A mézbor mézből erjesztett bor, a mézes bor, csak ízesített, mondhatni: mézzel fűszerezett ital.

Mézbor

Elkészítéséhez 37 kg mézet oldjunk fel 100 liter "lágy" (mész mentes) vízben, hozzátéve a 10 gramm borkövet és 15 gramm citromsavat. Ezt az oldatot kettő óra hosszat forraljuk/főzzük, miközben folyamatosan el kell távolítani a tetején képződő habosodást, hogy ezzel is megakadályozzuk az ún. "vad élesztők" elszaporodását. Kihűlés után, egy-két csomag fehérborhoz alkalmas fajélesztőt adunk hozzá és finomszövésű vászon-, vagy tüllzacskóban bele lógatjuk az ízlésünk szerint összeállított fűszerkeverékeket.

Alap-összeállítása

  • 5 teljes rúd fahéj,
  • fél szerecsendió frissen lereszelve,
  • 2 db dió nagyságú gyömbér, szintén lereszelve,
  • kevés őrölt szegfűszeg, és
  • "Melissa officinális". Ez egy gyógynövény-fajta, lásd ott.

Ezeket a fűszereket más összeállításban és mennyiségben is alkalmazhatjuk, egyeseket másokkal is helyettesíthetünk, ízlésünk és igényünk szerint, sőt bővíthetjük is az alkotóelemeket, ha az első "alap-összeállítás" nem nyerte volna el tetszésünket. Valamiféle fix - standard fűszer-összeállítási recept nincs. Ezt mindenki a saját ízlése-, igénye szerint alakíthatja ki, mint saját "házi specialitását".

Az elkészített mézbor alapanyagot kb. 20-22 °C -on tároljuk, így hamarosan megindul az erjedési folyamat. A biztonság kedvéért, használhatunk a kertészeti boltokban kapható, fehér gyümölcsborhoz árusított fajélesztőt. Az erjesztést nagy elővigyázattal, lehetőleg zártan, kotyogóval, vagy gumidugóba ágyazott üveg-, esetleg műanyag csövön keresztül végezzük, hogy az ún. "vad élesztõ" bejutását megakadályozzuk. A fajélesztő használatával is ez a célunk. Először két hónap múlva fejtjük le, majd kb. hat hónap múlva, már palackozhatjuk.

Ennek a mézbor-koncentrátumnak az alkoholtartalma, kb. 13-14 fokos

 

Az itt felsorolt borreceptek, kis mennyiségben és a konyhai körülmények között is elkészíthetők, illetve a meglévő jó minőségű borok változatosabb felhasználására adnak ötletet. Elkészítésük egyszerű, akár a családtagokat, akár a vendégeket kínáljuk meg, mindig sikerre számíthatunk.

Akác bor

Az akácvirágok közül van a zöld és a barna csészéjű, a zöld a jobb! Még mielőtt a méhek megdézsmálnák előtte szedjük meg, az alap az 5 l víz ennek egy részével a virágot forrázzuk, 2 napig rajta hagyjuk és többször letörjük (a lé alá nyomkodjuk a törkölykalapot). A forrázatnál mikor már kézmeleg akkor kinyomkodjuk és tészta szűrőn átengedjük.

A víz másik részét a mazsolára rakjuk hogy bőven ellepje hagyjuk állni 1-2 napig, majd daráljuk, le és nyomkodjuk, vagy préseljük ki. A mazsola nem feltétlen kell bele, de több jó tulajdonsága miatt (íz, szín, cukor anyagai) javasolt. A bor addig forr míg csak nagy ritkán jön fel buborék (amennyiben kotyogtatjuk). Fejteni ekkor kell először, majd ismét vissza tenni a kotyogót, az utóerjedés lezáródásáig.

A kotyogás megszűnése után, még 1-2 napig pihentetjük, hogy a borban lévő lebegő anyagok is leülepedjenek, majd ismét lefejtjük és palackozhatjuk.

Van aki nem kotyogtat hanem nejlonnal leköti és egy két lyukat hagy rajta, ezt akkor érdemes csinálni, ha literenként legalább 24 dkg cukrot raktunk hozzá, így a bort a cukor megvédi az oxidálódástól.

Ahol a virág dkg-mal van írva azt forrázni kell! A virágot mindkettőnél kipréseljük, vagy kinyomkodjuk, mert annak már nem kell jelen lenni a forrásnak indult mustban!

  • Változatok

4 receptet állítottam össze:

Akácbor változatok
!Változat Víz Mazsola Borkősav Virágszirom Cukor Élesztő
!száma liter dkg dkg előáztatva dkg dkg
1. 5 - 1 3 l 125 0.5
2. 5 76.6 1 83 dkg 126.5 0.5
3. 5 100 1 3 l 100 0.5
4. 5 20 1 3 l 150 0.5

Áfonyabor

Hozzávalók:

  • 1 kg áfonya,
  • 1 kg cukor,
  • 2 l víz,
  • 5 literes dunsztos üveg.

Elkészítés: Az áfonyát megmossuk, lecsepegtetjük és összenyomkodjuk. Az üvegbe töltjük és ráöntjük a víz és a cukor keverékét, lefedve forrni hagyjuk. Ha leforrt, műanyag, vagy gumicsővel lefejtjük, vagy kisebb üvegekbe töltjük.


Fügebor

(friss fügéből)

Hozzávalók:

  • 1 kg füge (friss)
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dkg borkő
  • 10.5 liter víz
  • 3 kg cukor

Egy kiló fügét felvágunk, nagy uborkás üvegbe tesszük. Egy dkg élesztőt 1 dkg borkövet teszünk rá. Három és fél liter vízből 1 kg cukorból szirupot főzünk, és hidegen öntjük a fügére. Két hétig állni hagyjuk a pincében, aztán leöntjük és a fügére (fügeágy) ismét 1 dkg élesztő 1 dkg borkő és hideg szirup kerül. Ezt is két hétig hagyjuk rajta. Ha leszűrtük, ugyanezt az eljárást harmadszor is megismételjük, de ezt már három hétig hagyjuk állni. A három szüretet összeöntjük, s üvegekbe töltjük. Mindjárt is élvezhető, de évtizedekig is eltartható.


Fügebor 2.

(friss fügéből)

Hozzávalók:

  • 30 dkg füge
  • 5 g élesztő
  • 25 dkg cukor

Harminc dkg fügét egészen apróra vágunk, egy kétliteres uborkásüvegbe tesszük 5 g apróra morzsolt élesztővel vagy egy evőkanál sörrel. Egy l vízzel felforralunk 25 dkg cukrot, és ha kihűlt, a fügére öntjük. Az üveget azután lekötjük papírral, és három hétig meleg vagy napos helyen tartjuk. Ez alatt kiforr a fügebor. Ha a füge már leszállt az üveg aljára és a leve tiszta, merőkanállal óvatosan leszűrjük (az üveget ne döntsük meg, hogy a lé zavarossá ne váljék), azután sűrű vásznon vagy szűrőpapíron átszűrjük egy másik edénybe, majd ha leülepedett, újra átszűrjük. Az így készített fügebor színe és íze az aszúborhoz hasonlít.


Fügebor 3.

(friss fügéből)

Hozzávalók:

  • 2 kg füge (friss)
  • 1.2 kg cukor
  • 4 g citromsav
  • 1 kevés fahéjélesztő
  • 1 g élesztő tápsó

2 kg fügét apróra fölszeletelünk, ezután 1 l vizet öntünk rá, majd pár óráig állni hagyjuk, húsdarálón átengedjük, majd préseljük. A törkölyt ugyanilyen módon 1 l vízzel még egyszer feltöltjük, fél napig pihentetjük, ezután préseljük Az egyesített levet 2-3 részletben összesen 1.2 kg cukorral édesítjük, 4 g citromsavval megsavanyítjuk, beoltjuk fajélesztővel, 1 g élesztő tápsót adunk hozzá, és a szokásos módon kierjesztjük. A fügebor 1 éven túl sajnos nem tartható el.


Fügebor 4.

(préselt fügéből)

Hozzávalók:

  • 1 kg füge
  • 2 kg cukor
  • 1 dkg citromsav
  • 2 dkg élesztő

1 kg préselt vagy koszorúfügét darabokra vágunk, majd beletesszük egy 10 l-es (uborkás) üvegbe, 2 kg cukrot felfőzünk 2 l vízzel. Ha kihűlt, ráöntjük a fügére. 1 dkg citromsavat 1 pohár vízben feloldunk, majd eldörzsöljük 2 dkg friss élesztővel. Ezt is az üvegbe töltjük. 5 l vizet ráöntünk az egész keverékre. Az üveget letakarjuk tányérral, és hűvös helyen tartjuk. 4 hétig hagyjuk erjedni, naponta felkavarjuk egy új fakanállal. A 4 hét eltelte után kevergetés nélkül, még 2 hétig áll, közben leülepszik. Ha a bor tiszta, átlátszó, palackokba átfejtjük. Kifőzött, új parafa dugóval ledugaszoljuk, és fektetve tároljuk. Minél tovább áll, annál jobb. A fügeágyat még egyszer felhasználhatjuk. Ez is jó minőségű bort ad.


Fügebor 5.

(préselt fügéből)

Hozzávalók:

  • 1 kg füge
  • 2.5 liter víz
  • 1 kg cukor
  • 1 dkg borkősav
  • 1 dkg sörélesztő

1 kg. préselt fügét megmosunk, félbevágjuk, és üvegbe tesszük. 2,5 l. vízben feloldunk 1 kg. cukrot, 1 dkg. borkősavat és 5 percig forraljuk. Miután kihűlt hozzáadunk 1 dkg. sörélesztőt (Kertészet boltok, gazda bolt, borászati bolt), és az egészet rátöltjük a fügére, vászonnal lekötjük, szobahőmérsékleten kb. 2 hétig érleljük. Közben naponta többször megkavarjuk. Miután leülepedett, kisebb demizsonba átfejtjük. A seprőt a fenti mennyiségű vízzel és cukorral feltöltjük, két hétig érleljük, majd leszűrjük, és az első erjesztésű borhoz töltjük. Megvárjuk, míg leülepszik, és megtisztul, utána palackozhatjuk. Vigyázat nagyon finom, és becsapós!


Fügebor 6.

Hozzávalók:

  • 1 kg füge (aszalt)
  • 1.5 kg cukor
  • 20 g citromsav
  • 1 kevés fahéjélesztő

1 kg árubeli aszalt fügét apróra fölszeletelünk, vagy húsdarálón megdaráljuk. 3 l vizet és 75 dkg cukrot téve hozzá, fazékban közel forrásig melegítjük, és ezen a hőmérsékleten tartjuk 15-20 percig. Ezután pár percig forraljuk, majd lehűtjük és 20 g citromsavat (vagy borkősavat) teszünk hozzá, erjesztő edénybe töltjük át és fajélesztővel erjesszük. Kierjedés után a bort lefejtjük az üledékről. Utóbbira ráöntünk 3 l vizet, melyben 75 dkg cukrot oldottunk és erjedni hagyjuk. Erjedés után lefejtjük a bort a seprőről, a két bort összeöntjük, és szokásosan iskolázzuk. A fügebor 1 éven túl sajnos nem tartható el.


Füge gyógybor készítése

(friss fügéből)

Hozzávalók:

  • 1 kg füge
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dkg borkősav
  • 1 kg cukor

1 kg fügét apróra összevágunk. Egy 7-8 l-es uborkás üvegbe 1 dkg élesztőt, 1 dkg borkősav port teszünk majd ráöntjük az apróra vágott fügét. 5 liter vizet 1 kg cukorral felforralunk, ha kihűlt ráöntjük az uborkás üvegben lévő anyagokra. 2 nap múlva a füge darabok feljönnek a lé tetejére, 14 napig forr naponta fakanállal megkeverjük. Tüll darabon átszűrjük és üvegekbe töltjük, nem tele és nem erősen bedugni, mert még forr. Ha már nem forr ledugaszoljuk. Teába téve influenza ellen használjuk.


Forralt bor készítése

Fél liter vörösbort 2 dl. vízzel felhígítunk, hozzáadunk negyed citromot héjával együtt, 8 drb. szegfűszeget, és egy kis darab fahéjat, majd 16 kk. cukorral együtt felforraljuk. Ha kész, forrón átszűrjük és azonnal tálaljuk.


Meggyes borpuncs

Hozzávalók:

  • 2 l édes vörösbor,
  • 1 ü cukrozott-magozott meggybefőtt,
  • 10 dkg mazsola,
  • 1 deci rum.
  • Ízesítéshez, ízlés szerint; cukor vagy édesítő, fahéj, szegfűszeg

Elkészítése: A lecsepegtetett meggybefőttet és a mazsolát megáztatjuk az 1 deci rumban 1 órával az elkészítés előtt,majd hozzákeverjük a meggybefőtt levét. A vörösbort a fahéjjal és szegfűszeggel, (szükség esetén édesíthetjük még tetszés szerint)felforraljuk, majd hozzáadjuk az előtte elkészített keveréket, rövid időre egybeforraljuk, majd forrón szervírozzuk.


Mézes bor

Ne tévesszük össze a mézborral, ami nem mézzel feljavított, ízesített bor, hanem mézből erjesztett. Készítését a hivatkozásra kattintva olvashatod el.

Hozzávalók:

  • 1/2 víz,
  • 1/2 fehérbor,
  • szegfűszeg,
  • szegfűbors,
  • citromkarika,
  • méz.

A vizet és a bort összeöntjük. Egy teatojásba (ne használjunk fémből készültet), vagy filterbe belerakjuk a fűszereket. Az egészet összeforraljuk. Utána belerakjuk a mézet. Addig kevergetjük, amíg a méz fel nem oldódik. Kellemes, de inkább a nők körében kedvelt, üdítő, gyenge alkohol tartalmú ital.


Narancsbor

Hozzávalók: 2 palackhoz:

  • 5 db narancs
  • 1 db keserű narancs
  • 1 db citrom
  • 1 rúd vanília
  • 1.5 l könnyű vörösbor
  • 500 g kristálycukor
  • 2.5 dl fehér pálinka

Elkészítés: Mossuk meg a gyümölcsöket és vágjuk fel őket gerezdekre. A gyümölcsöket tegyük légmentesen záródó edénybe, rakjuk ide a rúd vaníliát is, és locsoljuk meg a borral. Hagyjuk 1 hónapig hűvös helyen összeérni. 1 hónap után szűrjük át a bort. Ezt követően cukrozzuk meg, majd rakjuk hozzá a gyümölcsöket és adjuk hozzá a pálinkát. További 45 napig állni hagyjuk a bort. Az érlelési időszak leteltével ismét leszűrjük, és palackba töltjük.

Tanács: A cukor hozzáadása után minden 10. nap keverjük, vagy rázzuk fel a bort, hogy a cukor minél könnyebben felolvadhasson.


Ürmösbor

Az Ürmösbor nem egy borkészítési eljárás, hanem az elkészült jó bor további ízesítése. Mivel a művelet nem igényel semmilyen szakismeretet, ezért "konyhai körülmények" között, (még egy kezdő háziasszony is), - elkészítheti.

5 l. borhoz 2–2 g. fehér ürömfüvet, ezerjófüvet, kálmost, angelikagyökeret és kakukkfüvet, és 1 dl. tiszta szeszt adunk. Ezt a keveréket gyakran megkeverve, egy napig ázni hagyjuk. Másnap tiszta vásznon átszűrjük és 25 –50 dkg. Cukrot olvasztunk fel benne. Hűtve tároljuk, jéggel kiváló aperitif.


Ribiszke bor

Általában piros ribiszkéből készítik. A tisztított ribizlit szárral együtt ledaráljuk, 48 órát pihentetjük, majd préseljük. Az így nyert levet lemérjük, ehhez literenként 50 dkg cukrot és 2 liter vizet mérünk. Ezt nem adjuk hozzá, hanem körülbelül 40 °C-ig felmelegítjük, majd a sajtoláskor visszamaradó törkölyre öntve fellazítjuk azt, és 24 órát pihentetjük. A cukrot 2-3 részletben adjuk hozzá, úgy, hogy a léből kimerjük azt a mennyiséget, amelyben a cukrot feloldjuk. Az első rész cukrot az erjesztés kezdetén, a másodikat a zajos erjedést követően, majd a harmadik részt 6-8 nap múlva adjuk hozzá. Kotyogó használatával a levegőt kizárjuk. Lásd még:Ribiszke bor készítése


Rizsbor

Hozzávalók:

  • 1 kg rizs, (törtrizs is megfelelő)
  • 1,5 kg cukor,
  • 20 dkg mazsola,
  • 3 drb. citrom karikára vágva,
  • 10 – 10 szem szegfűszeg, szegfűbors,
  • 1 dkg élesztő.

Elkészítése: A hozzávalókat 5 l-es üvegbe rakjuk, vízzel feltöltjük és egy héten keresztül naponta többször is, megkeverjük. Az üveget mindig fedjük le, hogy az erjesztés alatt minél kevesebbet érintkezzen levegővel. Ez után még 4 hétig szobahőmérsékleten érleljük, ha már letisztult, - lefejtjük. Eleinte nagyon zavaros (ronda) lesz, de az erjesztés végére letisztul, kellemes aromájú, a martini ízéhez hasonló igen finom, illatos, csillogó fehérbort kapunk.


Rizsbor II.

Hozzávalók:

  • 1 kg rizs,
  • 1,5 kg cukor,
  • 1 citrom apróra vágva,
  • 6 cm-nyi vaníliarúd - 1 cm-es darabokban (vagy 4 csomag vaníliás cukor),
  • 4 szem szegfűszeg,
  • 1 kk. őrölt fahéj,
  • 10 szem áfonya,
  • 3 szem kardamom mag,
  • fél dkg élesztő,
  • 3 l langyos víz,
  • 10 dkg mazsola.

Elkészítése: A hozzávalókat 5 l-es üvegbe rakjuk, az üveget mindig fedjük le, hogy az erjesztés alatt minél kevesebbet érintkezzen levegővel, és naponta keverjük meg. Amikor az erjedés (forrás)megindul, nagyon zavaros (ronda) lesz, de az erjesztés végére letisztul. Mikor a forrás abbamarad, továbbra is lefedve, esetleg lekötözve hagyom letisztulni. Utána átfejtem üvegekbe. Azonnal fogyasztható, de érlelés után még finomabb.


Szederbor

Hozzávalók:

  • 5 kg szeder,
  • 1 kg cukor

Elkészítés: A szedret először mossuk meg, jól zúzzuk össze, és adjuk hozzá a cukrot. A masszát 3-4 üvegbe osszuk el, amelyben majd erjedni fog. Ne napos helyre tegyük, hanem biztosítsuk a részére az egyenletes 16-22 C fokos szobahőmérsékletet, ahol gyorsan erjedésnek indul. (Napos helyen nappal túlmelegszik, éjjel pedig túlhűl. Ezért a folyamat nem lesz egyenletes, elhúzódik. A napon erjesztett must az erjedés után megkívánt fényét, tükrösségét elveszti.)

Néha keverjük meg. A bor 30-60 nap múlva fog megállni az erjedéssel, ekkor szűrjük le és töltsük üvegekbe, majd zárjuk le. Lásd még:Szederbor készítése

Szavazás

Őn szerint melyik gyümölcsbor a legjobb?
A házi gyümölcsbor.
Az ipari mennyiségben elkésztett gyümölcsbor.
Asztali nézet