Borkészítés kezdőknek

Tippek,trükkök,receptek.

Szőlőbor készítése – (helyett)

A szőlő alkotórészei
!Gyümölcs megnevezése Lényeredék% Cukor-tartalom% Sav-tartalom
Szőlő 70 - 75 18 8
Szőlőfürtök

Nem kívánom leírni a szőlőbor készítését, mert a fenti adatok ismeretében és a magyar bortörvény tudatában, mindenkinek - minden világos.

Környezetemben élő szőlősgazdák mérik is a cukorfokot annak rendje szerint, csak a méréstől számított időponttól egy – két óra elteltével is, egyre nő az akkor mért érték.

Ennek egyik oka a tavalyi bor elfogyasztásának kényszere, míg a másik ok az, hogy a szomszéd szőlője, vagy mustja - mindig édesebb.

Aztán jönnek a bajok:

  • Nem forrt le a bor, megállt a forrás, mit tegyek?
  • már másodszor fejtettem le, mégis zavaros, használjak-e derítőt, vagy van más megoldás is?
  • A bor tiszta, csillogó, de furcsa utóíze van, mivel lehet kiküszöbölni?
  • Stb.

Vallom, hogy a borhibákat könnyebb megelőzni, mint javítani, mert a helytelenül kezelt bor, már soha nem lesz jó, csak esetleg iható. A többi laponleírt borkészítési eljárás, vagy ha úgy tetszik technológia szerint készített bor, a gyengébb években is kitűnő minőségű italt eredményez, tehát alkalmazható a szőlőbor készítéséhez is.

Szavazás

Őn szerint melyik gyümölcsbor a legjobb?
A házi gyümölcsbor.
Az ipari mennyiségben elkésztett gyümölcsbor.
Asztali nézet